Aphranova.com

about (nl)

“Alles aan The Crossing ademt melodie, harmonie en de zucht naar eigen identiteit, binnen de haalbare en uitvoerbare grenzen. (…) En dat klinkt uitermate fascinerend.” – Kees Smallegange, OOR.
 
“Met The Crossing debuteert de Nederlandse jazzpopformatie Aphranova buitengewoon verdienstelijk. (…) Aphranova klinkt niet als een popbandje met een jazzy sausje. Aan de onmiskenbare jazzbasis is een poppy frisheid toegevoegd. Het verleent paradoxaal genoeg een gewicht dat veel andere bands in het jazzpopsegment ontberen.” – Eric van Domburg Scipio, HEAVEN **** 
 
“Aphranova bewijst met dit debuutalbum, dat Nederland dus wel degelijk over een prima jazzpop/fusionband beschikt. Ik kan dit album dan ook met een gerust hart aanbevelen aan de liefhebbers van dit genre!” – Peter Marinus, Bluestownmusic.nl
 
———————————————————————————————-
 
De Drents/Groningse band Aphranova brengt een mix van jazzpop met een funky fusion randje. Denk ook aan invloeden vanuit Acidjazz, Ambient en Sophistipop. Aphranova is in 2015 opgericht. Vaste kernleden zijn Angelique van Os (vocals/sax), Tony Hoyting (toetsen) en Arthur Buitelaar (contra)bas). De band brengt een mix van jazzpop met een funky fusion randje en ademt soms Noorse folk sferen, maar toont ook uptempo drum’n bass grooves.

Debuutalbum
Op het debuutalbum, getiteld The Crossing, vormen elementen als identiteit en relativering een rode draad. Frontvrouw Angelique van Os heeft zich tijdens diverse trips als reisjournalist laten inspireren door de kracht van de natuur, door de leegte, uitgestrekte landschappen en de rust.

Humane verbinding
Het debuutalbum gaat met stukken als The Crossing, Almost There, Intuition, The Mirror of Life, guilty pleasure Never Alone en Your Story ook over het zoeken naar humane verbinding;dichtbij jezelf en op afstand. En met The Willing Mistress  eren ze de sterke, eigenzinnige vrouw Aphra Behn (1640-1689), die een van de eerste onafhankelijke free-thinking schrijvers, toneelmakers en poëten was uit de Britse literatuur.

Op het album speelt het fantastische Red Limo String Quartet drie stukken mee (Kyteman, Eddie Vedder, Wende Snijders, e.v.a.). Ook is de Noorse tenorsaxofonist en geithornist Karl Seglem op twee songs te horen.

Live & airplay
In 2015 verscheen de digitale debuut-ep, Late Bloomer (Challenge Records), geproduceerd door toetsenist Alexander van Popta (Re:Freshed Orchestra, Sabrina Starke, Ntjam Rosie). Niet elk bandje debuteert met een nationaal radio-optreden. Aphranova maakte haar debuut bij Eerst Jaap, (Radio6 Soul & Jazz), gevolgd door een optreden in de voormalige North Sea Jazz Club (Amsterdam). In november 2016 verscheen de eerste single, Little Man en kreeg airplay op Radio 1 (o.a. Met het Oog op Morgen, Eric Corton), Radio 2, Soul & Jazz (CoLive!), Dutch Jazz -Sublime FM, RTV Drenthe, RTV Noord en diverse regionale zenders. Ze waren onder andere live te zien op: Jazz in de Gracht Festival, Jazz Festival Delft, Eurooosonic, de Observant, Drents Bevrijdingsfestival, Het Preuvenement, Simplon, Theater de Nieuwe Kolk, Tellerlikker Festival en Drentsch Peil XL 2016.

Fotografie: Richard Lahuis | Kleding Angelique persfoto’s by Didi