Aphranova.com

about (nl)

Wij zijn doeners, op zoek naar avontuur. Over grenzen, naar verre landen en dichtbij. Omgeven door poezelig gezelschap. Een nogal groot exemplaar stond voor de tent. Steely Dan observeert vanaf de muur tijdens repetities. Linkse akkoorden van een rechtshandig man. Scherpe blik vanachter de toms, open mind. Pure klanken, verbouwd vanaf eigen grond. Noorwegen stal haar hart, alsook een kleine man. Katrina en Marokka brachten tranen, maar Aphra Behn geeft kracht. Een beetje vreemd? Dat is de bedoeling: wij zijn Aphranova.

Deze vijfkoppige Gronings/Drentse band is begin 2015 opgericht en bestaat uit Angelique van Os (v/s), Eric Leenes (g)/Joost van der Beek (g), Tony Hoyting (t), Joost van Soest (d) en Arthur Buitelaar (b). In hun muziek – geschreven door Angelique en Tony- staan persoonlijke verhalen centraal over liefde en respect voor de natuur, wildlife en sociale betrokkenheid, altijd vanuit een kritische blik bekeken.  

In 2015 verscheen de digitale debuut-ep, Late Bloomer (Challenge Records). De vijf door Angelique geschreven tracks zijn geïnspireerd door persoonlijke ervaringen, maatschappelijke onderwerpen en haar werk als muziek- en reisjournalist; van tragisch verlies tot avontuurlijke ervaringen in de Oegandese Kidepo Vallei. Toetsenist Alexander van Popta (Re:Freshed Orchestra, Sabrina Starke, Ntjam Rosie, Shirma Rouse) produceerde de EP. Ook is onder andere de Noorse tenorsaxofonist en geithornist Karl Seglem op twee nummers te horen. Seglem is een grootheid in eigen land en tourt wereldwijd met zijn akoestische kwartet. In 2017 werken Aphranova en Seglem aan een nieuw gezamenlijk project: Call of the Wild.   

Debuut op Radio6  & North Sea Jazz Club
Niet elk bandje debuteert met een nationaal radio-optreden en een gig in de North Sea Jazz Club. Aphranova maakte haar debuut bij Eerst Jaap, voorheen de radioshow van Jaap Brienen (Radio6 Soul & Jazz), die ze omschrijft als nieuw Nederlands jazz- & soultalent. Een week later spelen ze tijdens Saturday Night Live in de Club, na rising star Jarrod Lawson. In november 2016 verscheen de eerste single, Little Man, en kreeg airplay op Radio 1 (o.a. Met het Oog op Morgen, Eric Corton), Radio 2, Soul & Jazz (CoLive!), Dutch Jazz -Sublime FM, RTV Drenthe, RTV Noord en diverse regionale zenders.

Het kwintet was onder andere live te zien op: Jazz in de Gracht Festival, Eurosonic, de Observant, Drents Bevrijdingsfestival, Simplon, VanSlag, Muziekcafe Buckshot, Theater de Nieuwe Kolk, Brinkhuis Laren, Tellerlicker Festival en Drentsch Peil XL 2016.

Aphranova vormt een energiek gezelschap en sluit met haar mix van pop, soul, funk en jazzflavours goed aan bij de hedendaagse generatie die niet in hokjes denkt, maar met open vizier goede muziek wil maken.